Ghepard Facts - Animalele Din Lume

Autor: | Ultima Actualizare:

Ghepardul este o pisică a familiei Felidae aflată în principal în Africa, cu puține numere găsite în Iran. Ghepardul este cunoscut pentru corpul său lung și pentru membrele lungi folosite pentru urmărirea pradă. Cu o viteză maximă de 70 mile pe oră, ghepardul este cel mai rapid animal pe uscat. În ultimii ani habitatul ghepardului a fost distrus în mare măsură, împingând această pisică spre a deveni o specie pe cale de dispariție, cu ghepardi 10,000 rămași în sălbăticie.

4. Descriere Fizica

Atributele fizice cele mai distinctive ale ghepardului îl reprezintă stratul acoperit cu petele prezente și pe coada lungă. Ghepardul este una dintre cele mai mici dintre pisicile mari cu greutăți cuprinse între kilograme 46-71. Ghepardul are un corp lung, subțire și picioare lungi, subțiri potrivite pentru a alerga la viteze mari, cu coada lungă, musculară care acționează ca o cârma pentru a da echilibru. Pisica prezinta dimorfismul sexual, masculii fiind mai mari decat femelele. Picioarele ghepardului au gheare care, spre deosebire de cele din alte pisici, nu sunt retractabile. Aceasta oferă gheții o tracțiune sporită pentru o accelerare rapidă.

3. Cura de slabire

Ghepardul este un carnivor strict și un prădător care scapă rar. Ghepardul preferă să vâneze animalele de dimensiuni medii cu greutăți între kilograme 51-123, inclusiv impala, duiker, springbok și gazelle. În Africa de Sud, pradă preferată este Nyala Largă, cântărind până la kilograme 290, în timp ce în Africa de Est pradă preferată este gazela lui Thomson, cântărind până la kilograme 77. În timp ce ghepardii sunt în primul rând vânători solitari, în unele cazuri pisicile vânează ca o echipă și aduc prada la fel de mare ca bivolul african de lire 1000. În timp ce vânează, ghepardul se bazează pe viteza sa și va călca mai întâi pradă în interiorul picioarelor 330-980, ascunzându-se în același timp cu acoperirea vegetală înconjurătoare. Urmărirea este de obicei scurtă, deoarece ghepardul are o inimă mică și va renunța dacă nu reușește să captureze pradă în decurs de un minut. Pisica își duce apoi vânătoarea într-o locație ascunsă pentru a evita atragerea altor prădători și deținuți. Cheetahii consumă la fel de mult ca kilograme de carne 22 într-o singură masă.

2. Habitat și Range

Ghepardul se găsește de obicei în regiunile de savană și de frecat din Africa și preferă zonele cu acoperire vegetală semnificativă pentru a le face să se ascundă în timp ce urmăresc pradă. Cu toate acestea, ghepardul poate fi găsit și în regiunile deșertului și pădurii, deși cu densități foarte scăzute ale populației. Din punct de vedere istoric, ghepardul a fost distribuit în toată Africa, Asia, America de Nord și Europa. Distrugerea pe scară largă a habitatului său, însoțită de creșterea braconajului, a exterminat pisica din cea mai mare parte a gamei sale originale, cu o întindere totală a gamei, observând un declin de aproximativ 89%. Ghepardul se găsește acum doar în număr mic în Africa de Est, în Sahara și într-o măsură mai mică în Iran.

1. Comportament

Ghepardul are un nivel scăzut de temperament în comparație cu alte pisici mari. Nu există nici o înregistrare a unui ghepard care ucide vreodată un om. Pisica arata agresivitatea atunci cand isi apara uciderea de la ciobanii sau cand protejeaza puii, atunci cand ghepardul inarmeaza si se misca in timp ce stompa pamantul cu membrele din fata.